Artroza ali z drugo besedo revma je bolezen kosti in hrustanca, ki prizadene veliko ljudi v zrelejših letih. Vzrokov za artrozo je veliko, problem pa je te, da se je praktično ne da pozdraviti, vendar samo zdraviti oziroma lajšati simptome.

Eden od sklepov, ki ga artroza tudi dokaj pogosto prizadene je seveda koleno. Tako imenovana artroza kolena je zelo pogosta, spet pri starejši populaciji, vendar tudi mlajši niso popolnoma izključeni iz tega. 

Kaj povzroči artrozo kolena in kaj to pravzaprav je

Pri stanju kot je artroza kolena gre za nevnetno obolenje sklepa, pri katerem se hrustanec hitro obrablja in povzroča bolečino v sklepu. Do takšnega stanja kot je artroza kolena vodi predvsem prevelika obremenitev na nogo, kar pomeni velika obremenitev na koleno. Tako kot drug vrste artroze se tudi artroze kolena ne da pozdraviti, lahko se jo samo zdravi oziroma omejuje simptome.

Razlog za nastanjaje bolezenskega stanja artroze kolena je torej preobremenitev, lahko se dogaja po daljši hoji, lahko po daljšem stanju, pojavi se lahko jutranja okorelost sklepa, ki praviloma potem izzveni. Seveda pa danes obstajajo načini kako živeti s tem in predvsem terapije, ki pri tem pomagajo. 

Kako živeti z artrozo kolena in kako preprečevati njen razvoj

Danes seveda poznamo velik različnih terapij, ki pri tem dokaj učinkovito pomagajo. Prvi zdravstveni nasvet, je fizična aktivnost in s tem povezana dobra in zdrava dieta. To lahko pomaga pri izboljšanju stanja in vrnitvi mobilnosti klena, kar je seveda primaren razlog za uvajanje terapije v prvi vrsti. 

Druga stvar so lahko protibolečinska ali protivnetne tablete. Te so seveda lahko učinkovite, vendar je potrebno biti pri jemanju le-teh izjemno pazljiv in pomembno je predhodno posvetovanje z zdravnikom. Obstajajo pa tudi drugi načini tako alternativni kot preprosto s pomočjo opornice za koleno, to lahko omaga pri stabilnost.

V današnjem svetu tako obstaja veliko različnih načinov kako ublažiti, stanje kot je artroza kolena, na koncu koncev pa ne smemo pozabiti na motivacijo, ki jo mora imeti oboleli, da se s tem sooča.