Krema za sončenje – katera je najboljša?

Krema za sončenje je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki radi lovimo sončne žarke in upamo na čim lepšo poletno barvo kože. Sedaj, ko se bližajo prvomajski prazniki, in jo bo marsikdo ucvrl v tople kraje, je pravi čas, da spregovorimo besedo ali dve o tem, katere kreme za sončenje so najbolj zanesljive, najboljše, skratka najbolj priporočljive.

Krema za sončenje

Vir: scx.hu

Zveza potrošnikov Slovenije vsako leto naredi test s katerim ugotovi, katere kreme za sončenje so najboljše. In iz leta v leto so ti rezultati izjemno presenetljivi, saj prva mesta kot po tekočem traku zavzemajo generične blagovne znamke trgovskih verig. Tako so v preteklih letih zmagovale kreme za sončenje, ki jih lahko kupite zgolj v Lidlu, Hoferju in DMu in spadajo med njihove lastne blagovne znamke. Zdelo se, je da dražja kot je krema, manj kvalitetna je, kar je sicer skregano z vsako logiko, a hkrati ni prav nobenega razloga, da tem testom ne bi verjeli, saj so mnogi narejeni na mednarodnem nivoju, njihova skupna lastnost pa je ta, da jih opravijo preverljive neodvisne organizacije, ki se ne financirajo skozi oglase.

Katera krema za sončenje mi bo najbolj ustrezala?

V začetku je veliko odvisno od vašega tipa kože, saj mu morate prilagoditi faktor kreme. Velja, da bolj svetla kot je polt, višji mora biti faktor, a pri tem je treba biti pazljiv. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je previsok faktor lahko tudi nevaren, saj lahko snovi v kremi povzročajo alergije, žal pa je tako, da so ljudje z občutljivo kožo bolj izpostavljeni tem alergijam, hkrati pa so tudi bolj občutljivi na sonce. Najboljši nasvet je še vedno tisti, ki pravi, da se je sončenju v opoldanski pripeki najbolje izogniti in da je treba čas, preživet na soncu, pametno dozirati.

V začetku je vsekakor najboljša  izbira krema za sončenje, ko pa boste imeli že močnejšo barvo, pa lahko začnete uporabljati tudi losijon ali olje za sončenje. A pazite. Če boste prehitro začeli uporabljati olje za sončenje, bo vaša koža res lepše porjavela, a hkrati bo barva tudi manj obstojna in boste že kmalu v jeseni izgubili težko prisončen videst zdrave zagorelosti.

Kaj pa UV merilnik?

UV merilnik Davita Sun Counter

UV merilnik Davita Sun Counter

UV merilniki so v zadnjih letih pravi hit na plažah. Namenjeni so temu, da vas naprava opozori, če se predolgo sončite in da se je potrebno premakniti v senco. A pazite pri nakupu teh merilnikov, saj je za nekatere preprosto škoda denarja. Trenutno je najbolj priporočljiv UV merilnik Davita SunCounter, v katerega najprej vnesete svoj tip kože, nato še faktor kreme za sončenje s katerim ste namazani, UV merilnik pa nato s svojim senzorjem najprej določi stopnjo UV sevanja, potem pa v kombinaciji s prej omenjenimi podatki izračuna čas varnega sončenja. Vsekakor zelo pripravna naprava, še posebej, če ste nagnjeni k sončnim opeklinam.

Krema za sončenje je vsekakor eden izmed pripomočkov brez katerih se nikoli ne bi smeli odpraviti na plažo, v najbolj vročih mesecih leta pa pravzaprav nikamor, kjer ste izpostavljeni soncu. UV žarki so namreč izjemno nevarni, predolga izpostavljenost pa se bo najprej pokazala v obliki sončnih opeklin, dolgoročno pa lahko privede do resnih kožnih bolezni.

Komentiraj


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>