Detektor ogljikovega monoksida

Detektor ogljikovega monoksida je naprava, ki stanovalce opozori, da se je raven ogljikovega monoksida v prostoru dvignila na raven, ki je nevarna za zdravje. Glede na to da gre za plin, ki nima barve in vonja, je takšen detektor v večini primerov edini način, da brez nevarnih zdravstvenih težav ugotovimo, da je koncentracija plina visoka.Prav zastrašujoč je podatek, da v Sloveniji zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom vsako leto umre okrog 50 ljudi, kar nekaj smrti pa bi bilo z uporabo teh detektorjev mogoče preprečiti. Glede na to, da te naprave stanejo le nekaj deset evrov in da jim lahko zaupamo kar nekaj let, strošek nakupa ne bi smel biti razlog za to, da detektorja pri hiši še nimate.

Kateri detektor ogljikovega monoksida je ustrezen?

Na trgu je precej detektorjev, ki se razlikujejo po izgledu in po osnovnih funkcijah. Glavno vodilo mora biti to, da ima detektor oznako evropskega standarda EN50291. Nekateri so čisto preproste napravice, ki začnejo oddajati glasen alarm, ko je koncentracija ogljikovega monoksida previsoka, druge imajo ob tem še diode, ki nakazujejo, da detektor deluje, spet tretji pa imajo še LCD zaslon, ki prikazuje trenutno koncentracijo ter druge indikatorje. Nekateri modeli se priklopijo v elektriko, drugi se napajajo iz baterij, večina pa ima možnost, da jih pritrdite na strop ali steno. Potrebno je opozoriti, da je ogljikov monoksid plin, ki se nabira pri tleh, zato montaža detektorja previsoko ni priporočljiva.

Bodite pozorni na garancijo proizvajalca ter na že omenjen certifikat, ki potrjuje, da detektor CO ustreza evropskim standardom.

Kdo potrebuje detektor CO?

Ogljikov monoksid (CO) je strupen plin brez vonja, ki ga oddajajo avtomobili v izpuhih in drugi izvori ob izgorevanju. Nastaja pri nepopolnem izgorevanju lesa in fosilnih goriv (bencin, premog, plin ..). V nevarnosti za zastrupitev so predvsem ljudje, ki živijo v stanovanjih in hišah v katerih so nameščene plinske peči ali kamini, še posebej, če gre za starejše sisteme, ki že dalj časa niso bili pregledani. Tudi če peč ni v isti etaži, kot prebivalci, je detektor ogljikovega monoksida priporočljivo montirati, saj CO pronica tudi skozi stene in stropove ter na ta način prodre v prostore v katerih vira gorenja ni.

Če za vas kakorkoli velja, da spadate v skupino, ki je v nevarnosti zaradi zastrupitve s CO, vam priporočamo, da si detektor ogljikovega monoksida kupite. Cena je namreč izjemno nizka v primerjavi s koristmi in občutkom varnosti, ki vam jo takšna naprava prinese.

Komentiraj ?

1 Komentarji.

  1. Detektorji ogljikovega monoksida - pingback on February 11, 2012 at 08:44

Komentiraj


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackbacks and Pingbacks: